Tłuszcz jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju Twojego dziecka. Cholesterol w diecie także. Zapewnia on bowiem prawidłowe działanie hormonów płciowych, będąc podstawą hormonów kory nadnerczy.

Co więcej, tłuszcz zapewnia to, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K) mogą wchłonąć się w jelicie.

Cholesterol ma także wpływ na funkcjonowanie systemu odpornościowego. Znajduje się on w błonach komórkowych, tkance mózgowej i nerwowej- będzie więc odgrywał rolę w prawidłowym funkcjonowaniu synaps. Jego dostarczanie jest szczególnie istotne do drugiego roku życia dziecka ponieważ w tym okresie następuje pełna mielinizacja układu nerwowego dziecka, a cholesterol buduje osłonki mielinowe.

Cholesterol jest niezbędny do życia. Organizm, który nie otrzymuje cholesterolu w jedzeniu, będzie produkować zwiększone ilości endogennego cholesterolu.

Tłuszcz w diecie dziecka- dobre, rekomendowane źródła:

1. Tłuste mięsa

Ze względu na przewagę kwasów tłuszczowych nasyconych oraz niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, cholesterol. Wybierając mięso, pamiętaj, że musi ono pochodzić z dobrego, sprawdzonego źródła, niewielkich hodowli. Mięso z hodowli na masową skalę będzie miało przewagę prozapalnej omega-6, ze względu na to, że takie zwierzęta są karmione paszą, w której dominują kwasy tłuszczowe omega-6. Nigdy nie kupuj mięsa w hipermarketach, zwłaszcza tych tłustych bo to tłuszcz gromadzi wszelkie, możliwe toksyny. Ten tłuszcz, który widzisz w mięsie- także.

2. Produkty kokosowe

  • mleko kokosowe
  • wiórki kokosowe
  • olej kokosowy

wrzody żołądka a helicobacter

Produkty z kokosa dają wiele możliwości eksperymentowania ze smakami w kuchni. Dają odczucie słodkości, więc istnieje duże prawdopodobieństwo, że ich smak zostanie zaakceptowany przez dziecko. Dodatkowo zawierają tłuszcz, który dziecko potrzebuje do prawidłowego rozwoju.

3. Awokado

Awokado zawiera przewagę kwasów tłuszczowych omega-9, które również są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Awokado łatwo ukryć w posiłkach dla dzieci, zwłaszcza w koktajlach. Zmiksowane, nie zostanie zidentyfikowane przez małych krytyków, a jego dodatek sprawi, że witaminy i minerały zawarte w owocach, wchłoną się prawidłowo.

Dodatkowo awokado jest jednym z najzdrowszych owoców. Jest także źródłem białek, cennego błonnika i przeciwutleniaczy. To naprawdę tłuszcz przez duże T.

4. Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek również jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-9. Obfituje w nie szczególnie oliwa z oliwek liguryjskich. Smak oliwy zazwyczaj jest lubiany przez dzieci. Dodana do koktajlu będzie miała takie same działanie awokado, czyli tak dodany tłuszcz będzie umożliwiał wchłonięcie niezbędnych składników odżywczych. Oliwa z oliwek dodana do sałatki może spowodować, że Twoje dziecko zje warzywa w tej formie. Spróbuj, bo możesz być zaskoczona, gdy zobaczysz swojego malucha, który chrupie sałatę bez zbędnych podchodów. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, pamiętaj o tym.

 

5. Tran, skwalen, olej lniany i olej z wiesiołka

Wszystkie powyższe to tłuszcz, który zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, EPA i DHA, których spożycie warto kontrolować po to, żeby równoważyć potencjalne, zbyt wysokie spożycie omega-6. Aby zapewnić dziecku prawidłowy stosunek omega-6 do omega-3, raczej nie unikniesz dodatkowej suplementacji. Omega 3 (EPA i DHA) są zalecane w suplementacji kobiet w ciąży i dzieci, ze względu na to, że są składnikiem budulcowym centralnego układu nerwowego (mózg, siatkówka oka). Wpływają one korzystnie na ostrość widzenia i wzmacniają odporność organizmu. Będzie to prawdopodobnie drugi, po witaminie D, suplement zalecony przez Twojego pediatrę, nawet jeśli nie jest to pediatra holistyczny.

6. Boczek, smalec, masło klarowane, masło

Ponieważ, jak pisałam wyżej, cholesterol jest niezbędny. Ponieważ mózg i układ hormonalny potrzebuje cholesterolu. Ponieważ sprawnie działający układ hormonalny i mózg to dobre samopoczucie, stabilność emocjonalna, dobry nastrój, odporność na stres, odporność na czynniki zewnętrzne, prawidłowe wchłanianie składników odżywczych i zdrowa skóra. Każda komórka naszego ciała zawiera cholesterol lub jego pochodne w swoim składzie. Tłuszcz jest niezbędny w diecie. Błędny sposób ich postrzegania, będzie pokutował  jeszcze długi czas.

7. Orzechy laskowe, nerkowce, macadamia, pistacje

Należą do rekomendowanych źródeł ze względu na to, że w swoim składzie mają więcej omega-9 niż omega-6, której we współczesnym stylu żywienia, jest zbyt dużo. Wybieraj więc te orzechy wymienione powyżej, a unikaj innych, zwłaszcza fistaszków. Z umiarem stosuj również nasiona, takie jak nasiona słonecznika ze względu na to, że dominują w prozapalną omega-6.

Tłuszcz- nierekomendowane źródła spożycia:

  • olej słonecznikowy
  • olej z pestek winogron
  • olej rzepakowy
  • olej sezamowy
  • olej sojowy
  • olej z krokosza barwierskiego
  • olej z ostropestu
  • margaryna
  • orzechy inne niż te wymienione wyżej jako rekomendowane
  • nasiona 
  • tłuszcze trans

Dlaczego nie jest to dobry tłuszcz?

Oleje roślinne są bogate w kwasy tłuszczowe omega-6, które jak już wiesz, w nadmiarze zwiększają stany zapalne organizmu. W dodatku oleje roślinne bardzo łatwo ulegają procesom utleniania, czyli niszczenia struktury tłuszczu. Oleje roślinne są bardzo podatne na czynniki zewnętrzne. Źle przechowywany tłuszcz (w jasnych opakowaniach, wystawiony na słońce, mający kontakt z tlenem, zbyt długo przechowywany) zbyt mocne smażenie na nim będą powodowały jego prozapalne właściwości.

Wszelkie margaryny do smarowania, twarde do ciast i smażenia oraz pozostałe oleje roślinne rafinowane powinny zostać całkowicie wyeliminowane z jadłospisu Twojej rodziny ze względu na to, że są to produkty również silnie przetworzone. Ich usunięcie to pierwszy krok do wyeliminowania tuczących i rakotwórczych tłuszczów trans.

Olej rzepakowy przechodzi ponad 30 procesów chemicznych i zostaje poddany temperaturze ponad 200 stopni. Dodatek chemii i etap odszlamowania nie sprawia, że jest olej zdrowy. Poddanie go działaniu wysokiej temperatury powoduje, że nie ma mowy, że były tam kwasy tłuszczowe omega-3 bo są one tak wrażliwe, że potrafi je zniszczyć wystawienie na słońce a co dopiero rafinacja. A jak sama wiesz, z utlenionych kwasów tłuszczowych, powstają szkodliwe tłuszcze trans.

Tłuszcz typu trans powoduje natomiast (między innymi):

zwiększone prawdopodobieństwo chorób serca (tłuszcze trans podwyższają poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, a obniżają HDL

sprzyja tendencji do otyłości brzusznej, a więc gromadzenia tłuszczu trzewnego pomiędzy narządami wewnętrznymi (co jest powiązane z zespołem chorób metabolicznych)

działanie rakotwórcze

zaburzenie działania systemu odpornościowego

blokują receptory dla dobrych tłuszczów

Jak widzisz tłuszcz tłuszczowi nie równy. Co więcej. Nawet źle przechowywany tłuszcz nie jest równy drugiemu, takiemu samemu, ale przechowywanemu odpowiednio. W dodatku niekoniecznie to, co przedstawia nam się jako super zdrowe, takie w rzeczywistości jest, bo nawet rozkład kwasów tłuszczowych potrafi się różnić w orzechach, czyniąc je bardziej lub mniej zdrowymi. Podobnie sprawa się ma z olejami roślinnymi, które nie dość, że mogą zawierać mniej lub więcej omega-6 lub, to poddane obróbce cieplnej, mogą stać się niebezpieczne dla zdrowia dziecka i Twojego.

Opierając się jednak na dobrych źródłach tłuszczy, faktem jest, że tłuszcz jest niezbędny i jego udział w diecie jest nie do przecenienia. A już szczególnie w diecie małych dzieci. Warunkiem jest jednak, że tłuszcz ten powinien pochodzić z rekomendowanych, powyżej źródeł.