Jednym z zasadniczych kroków, jakie należy podjąć w kierunku usunięcia aluminium z organizmu, jest dołożenie wszelkich starań aby usunąć jego źródła w codziennym użytkowaniu. Dlatego zanim przejdę do konkretów w zakresie dietoterapii i suplementacji usuwania aluminium z organizmu, chciałabym żebyś z łatwością umiała rozpoznać w jakich produktach możesz być narażona na działanie aluminium.

Źródła aluminium:

  • garnki kuchenne
  • folia i tacki aluminiowe
  • piwo i napoje w puszkach
  • proszek do pieczenia
  • sól warzona
  • mąka wybielana
  • sery procesowane
  • woda kranowa
  • preparaty na nadkwasotę
  • szczepionki
  • niektóre leki
  • spalarnie śmieci
  • dezodoranty, szampony

Helicobacter Pylori test oddechowy Kraków

Widzisz więc, że istnieje szeroki zakres produktów, które mogą narażać Ciebie i dziecko na nadmiar aluminium w organizmie. Zwłaszcza rozwijający się organizm małego dziecka,  idący zgodnie z kalendarzem szczepień, dostaje potężną dawkę metali ciężkich, które kumulują się razem z innymi produktami z listy powyżej, zwiększając ekspozycję na, między innymi, aluminium.

Metale ciężkie nie podlegają bowiem degradacji biologicznej. Ich usuwanie przez organizmy polega na „ukrywaniu” aktywnych jonów metali w obrębie białek, takich jak metalotioneiny, lub na odkładaniu ich w formie nierozpuszczalnej w granulach międzykomórkowych w celu długotrwałego składowania lub wydalenia wraz z odchodami.

Dlatego jeśli pracujesz nad usunięciem nadmiaru aluminium i pozostałych metali ciężkich z organizmu, warto w pierwszym kroku przestać dolewać oliwy do ognia i usunąć te źródła aluminium, na które masz wpływ, a więc głównie garnki z aluminium, folię aluminiową oraz puszkowane napoje, które także zawierają aluminium.

Mąkę i proszek do pieczenia warto wybierać ekologiczne, a sól- naturalną, nieoczyszczaną (sól warzona to inaczej oczyszczona sól kamienna). Więcej: czy sól jest zła?

Leków warto unikać zawsze, kiedy nie są one niezbędne, również dlatego, że mniej lub bardziej bezpośrednio zaburzają mikroflorę jelitową (jakie leki zaburzają mikrobiom jelit?)

Stosując dezodoranty i szampony, pamiętaj, że glin to też aluminium.

Jakie objawy mogą wskazywać na nadmiar aluminium w organizmie?

  • anemia i schorzenia krwi
  • próchnica zębów
  • chroniczne zmęczenie
  • krzywica
  • zaburzenia pracy tarczycy, wątroby, nerek
  • problemy neurologiczne
  • skolioza
  • zaniki pamięci
  • leukocytoza
  • osteomalacja
  • wrzody
  • choroba Parkinsona
  • choroba Alzheimera

mgła myślowa a aluminium w organizmie

Jak wspomóc organizm w usuwaniu aluminium?

1. Usuń źródła aluminium z tych obszarów, na które masz wpływ, a które wymieniłam na początku artykułu.

2. Zadbaj o jelita.

Znów nie uciekniesz od żywienia i odżywienia organizmu. W kontekście usuwania aluminium trawienie i wchłanianie również ma znaczenie. A więc bogata flora bakteryjna i prawidłowa śluzówka jelit będąca wystarczająco silną barierą chroniącą organizm przed tym co niepożądane i jednocześnie prawidłowo przepuszczającą składniki odżywcze, witaminy i minerały, które zapewniają dobrobyt organizmu. Prawidłowo działające jelita to także prawidłowo działający układ odpornościowy, który będzie wspierał detoksykację organizmu każdego dnia.

3. Usuń alergeny.

Alergie mogą być zarówno przyczyną, jak i skutkiem dysbiozy jelit. Alergie IgE zależne (natychmiastowe) i alergie IgE niezależne (IgG i IgA czyli opóźnione reakcje alergiczne) mają wpływ na odpowiedź immunologiczną organizmu, a więc nieleczone mogą prowadzić do rozwoju szeregu jednostek chorobowych. Nierozpoznane nietolerancje poarmowe również będą obniżać szczelność naszych jelit.

Wodorowe testy oddechowe Kraków

 

4. Uzupełnij niedobory

W kontekście usuwania aluminium znaczenie będzie miało usunięcie niedoborów: cynku, jodu, krzemu, selenu i magnezu. Cynk warto suplementować w połączeniu z miedzią.

Poszczególne pierwiastki i ich wzajemne proporcje w organizmie powodują, że mogą one działać ze sobą współpracująco lub działać wobec siebie konkurencyjnie. Dlatego jeśli, przykładowo, szkodliwego aluminium jest za dużo, to drugiego (tego, który działa odżywczo) może być za mało.

Skoro nadmiar lub niedobór jednego pierwiastka wpływa na zmianę zawartości innych, to uzupełnienie niedoborów pierwiastków działających odżywczo, powinno spowodować zmniejszenie ilości aluminium.

To, co istotne żeby wiedzieć, to że takie kroki warto podejmować na podstawie wyniku badania (jednym z bardziej miarodajnych w Polsce jest badanie włosa) lub pod okiem dobrego, holistycznego lekarza. Zwłaszcza, że wskutek chelatacji aluminium i innych metali ciężkich mogą pojawić się objawy, których możesz się nie spodziewać, a o których na pewno uprzedzi Cię lekarz.

Pierwiastki toksyczne:

  • glin (aluminium), antymon, arsen, bar, beryl, bizmut, kadm, ołów, rtęć, platyna, tal, tor, nikiel, pallad, tellur, cyna, uran, wolfram, cez, gadolin.

Pierwiastki odżywcze:

  • wapń, chrom, kobalt, miedź, żelazo, magnez, mangan, molibden, fosfor, selen, sód, stront, siarka, wanad, cynk, lit, potas, bor.

5. Poprawa detoksykacji wątroby

Wątroba przyjmuje na klatę wszystko to, z czym nie poradziły sobie jelita. Dlatego, choć to dobrze, że ostatnio dużo mówi się o jelitach i ich wpływie na nasze zdrowie, to nie wolno zapomnieć o wątrobie, która także wykonuje kawał dobrej roboty.

Jeśli podejmujesz wysiłki związane z usunięciem aluminium z organizmu, warto dodatkowo wspomóc wątrobę w ciężkiej pracy, którą przyjdzie jej wykonać.

Możesz więc włączyć suplemetację witaminą C, glutationem, świeżo mielonymi ziarnami ostropestu, witaminą E oraz kwasami omega 3.

aluminium usuniesz uzupełniając witaminy i minerały

6. Uzupełnij niedobory witamin z grupy B

Usuwanie aluminium z orgaznizmu wymaga prawidłowych poziomów witamin z grupy B. A szczególnie witaminy B6, B9 (w postaci aktywnych folianów) i witaminy B12. Witaminy z grupy B działają także wspierająco na pracę wątroby.

7. Dodaj naturalne substancje chelatujące aluminium i inne metale ciężkie:

  • algi (w tym chlorella)
  • kolendra
  • czosnek
  • pierzga i pyłek pszczeli
  • pośrednio produkty zawierające metioninę (z metioniny tworzy się cysteina, z których tworzy się endogennie glutation-nasz najsilniejszy antyoksydant). Metioniny dostarczają jaja, mięso, ryby, sery (zwł. parmezan). Jak zawsze powinny być z dobrego, sprawdzonego źródła.

Tekst powstał w oparciu o materiały A. Brodowiak Narodowy Kongres Naturoterapii

Zdjęcia: 1, 2, 3, 4