Mija niekorzystna aura jesienna, w której zetknęłaś się pewnie z kilkoma infekcjami swojego dziecka. Być może pojawiły się leki ciężkiego kalibru, a więc i zubożenie flory bakteryjnej jelit. A z kolei zdziesiątkowanie mikrobiomu, spowodowało osłabienie organizmu dziecka.

Osłabienie organizmu to nie tylko kolejne infekcje. To również mniejsza energia dziecka do działania, do zabawy, do nauki. Więcej marudzenia i więcej stresu. Osłabienie organizmu to nie tylko chorowanie. Tak naprawdę choroba to tylko drogowskaz dla Ciebie, że należy już działać i zadbać o wzmocnienie.

Wiem, że każdy jest inny. I wiem również, że co dla jednego jest lekarstwem, dla drugiego jest trucizną. Wiem również, że osłabienie organizmu jest sumą negatywnych czynników działających w danym momencie na dziecko. Wiem również, że jest to często błędne koło, z którego ciężko jest wyjść, zwłaszcza nie mając zaufanego, holistycznego lekarza.

Dlatego mając to wszystko na względzie wiem również, że nie wystarczy wziąć jednej tabletki, żeby wszystko wskoczyło na swoje miejsce. Aby wzmocnić organizm potrzeba niekiedy wielu miesięcy i determinacji w działaniach, zaczynając od tych najprostszych, jakim jest żywienie i praca nad bogatą florą bakteryjną jelit.

Dlaczego moje dziecko ciągle choruje? Co wspólnego mają z tym jelita?

Tym blogiem staram Ci się pokazać jakie masz możliwości. Z jednymi możesz się zgadzać, z innymi nie. Jedne mogą być w Twoich możliwościach finansowych, inne mniej. Ale tych możliwości jest tak wiele, że tylko od Twoich chęci zależy czy będziesz chciała spróbować żyć zdrowiej.

Dlatego dzisiejszym tematem jest pierzga i pyłek pszczeli, jako kolejne naturalne sposoby na osłabienie organizmu dziecka. A że wielkimi krokami zbliżają się ferie, to pewnie chciałabyś, żeby upłynęły w zdrowiu i beztroskich zabawach na śniegu.

Naturalne antidotum na osłabienie organizmu dziecka czyli co to jest pyłek pszczeli i pierzga?

Chcąc wzmocnić organizm dziecka możesz z powodzeniem sięgnąć po nasze rodzime produkty pszczele, które posiadają właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Wydaje się w miarę sensowne to, żeby osłabienie organizmu minimalizować, stosując naturalne immunomodulatory, których zadaniem jest przywrócenie homeostazy organizmu.

A organizm w homeostazie to z kolei organizm silny i gotowy do obrony przed atakującymi go drobnoustrojami. Natomiast każda kolejna infekcja i kolejne leki będą tę homeostazę organizmu zaburzać. To wtedy właśnie pojawia się osłabienie organizmu. Do przerwania tego błędnego koła genialnie nadaje się pyłek pszczeli i pierzga. 

Co to jest pyłek pszczeli (obnóża)?

Pyłek pszczeli to drobiny (męskie komórki rozrodcze rośliny) o różnorodnych kształtach. Pszczoła strąca je na siebie, miesza z wydzieliną gruczołów ślinowych lub nektaru i transportuje do ula. W ten sposób powstają obnóża zawierające ziarenka pyłku.

Pyłek pszczeli zawiera ponad 250 różnych związków chemicznych. Jest on bogaty w makro i mikroelementy: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy i kwercytynę. Ponadto w pyłku pszczelim zidentyfikowano enzymy i kwasy organiczne.

Tak bogaty skład wyjaśnia dlaczego produkty pszczele są naturalnymi immunomodulatorami i dlaczego tak dobrze sprawdzają się w okresach:

  • obniżonej odporności
  • rekonwalescencji
  • intensywnej pracy umysłowej
  • w zakażeniach wirusowych i bakteryjnych
  • w problemach z wątrobą
  • niedokrwistości dzieci
  • w regulowaniu funkcji układu pokarmowego
  • w zaburzeniach wzrostu

Ponadto pyłek pszczeli:

  • wspomaga procesy rozwojowe
  • łagodzi dolegliwości klimakterium
  • obniża poziom cholesterolu
  • działa wspomagająco w nadciśnieniu tętniczym oraz miażdżycy
  • wspomaga rekonwalescencję w stanach pozawałowych
  • działa uspokajająco

test oddechowy helicobacter kraków

Co to jest pierzga?

Pierzga to opisane wyżej obnóża zawierające pyłek kwiatowy złożone do komórki plastra i zmieszane z wydzieliną gruczołów ślinowych pszczoły oraz miodem. Pszczoły pyłek ubijają, zalewają miodem i zabezpieczają woskiem przed dostępem powietrza. W warunkach beztlenowych pyłek ulega fermentacji i w jej wyniku powstaje pierzga.

Właściwości pierzgi:

  • odtruwa wątrobę
  • wzmacnia układ nerwowy w okresach intensywnej pracy umysłowej, przemęczeniu i chronicznym zmęczeniu
  • wzmacnia organizm działając immunomodulująco
  • wzmacnia organizm i procesy regeneracyjne w okresie rekonwalescencji
  • zapobiega anemii
  • działa regulująco na układ trawienny

Pierzga jest silniejszą alternatywą pyłku pszczelego. Jeden miesiąc suplementacji pierzgą, to trzy miesiące suplementacji pyłkiem pszczelim. Dawka 30g dziennie przez okres miesiąca będzie miała istotny efekt terapeutyczny, znoszący osłabienie organizmu.

Dawkowanie pierzgi: 3 razy dziennie od 5 do 10g w zależności od wieku i celów terapeutycznych.

Pierzgę i pyłek najlepiej zamoczyć na 2-3 godziny w ciepłej (ale nie gorącej) wodzie w celu zwiększenia ich przyswajalności przez organizm. W zależności od preferencji smakowych, odmoczoną pierzgę możesz wymieszać z niewielką ilością miodu, jogurtu lub twarożku.

Suplementację pyłkiem i pierzgą zaleca się dwa razy do roku. Jesienią w celu ochrony przed wirusami. Oraz wzmacniająco na wiosenne osłabienie organizmu w celu uzupełnienia braków witamin i mikroelementów.

Pamiętaj również o tym, że dzieci do pierwszego roku życia nie mogą spożywać surowego miodu ze względu na ryzyko zakażenia toksyną botulinową.

Osłabienie organizmu dziecka? Mam nadzieję, że z powyższą wiedzą nie będzie już Twoim problemem. Jak z każdym nowym pokarmem, które wprowadzasz dziecku, wykonaj najpierw próbę uczuleniową, aby wykluczyć reakcję alergiczną dziecka.