W pierwszej kolejności warto zaznaczyć, że żaden probiotyk nie jest cudownym panaceum. Żaden z nich nie załatwi wszystkiego za nas i nie okaże się cudowną pigułką na wszystkie dolegliwości. Dla czerpania korzyści z ich zastosowania potrzebne są również działania, w których zawiera się wspomagająca bakterie jelitowe dieta, unikanie stresu oraz odpowiednia ilość snu. Jeśli spełniasz te warunki, możesz czerpać konkretne korzyści z konkretnych szczepów probiotycznych.

Jeśli zadbasz o sprzyjające środowisko dla mikroorganizmów, możesz spróbować pokonać poszczególne problemy zdrowotne wprowadzając suplementy probiotyczne. Dwa najlepiej zbadane szczepy to Lactobacillus i Bifidobacteria, które można znaleźć w fermentowanych pokarmach, takich jak jogurt, kefir i ser. To również bakterie, które powinny stanowić przewagę w jelitach zdrowego człowieka.

Test oddechowy helicobacter kraków

 

Jakie elementy diety sprzyjają powstawaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit, a jakie powodują zanikanie dobrych bakterii jelitowych, powodując namnażanie patologicznej flory bakteryjnej? Odpowiedzi znajdziesz w artykule o odbudowie mikroflory.

W ramach jednego szczepu występuje wiele różnych gatunków. Każdy z gatunków może mieć różne zastosowanie. To, że jeden szczep jest pomocny w biegunce, nie oznacza, że inny będzie działał tak samo. Przykładowo: Lactobacillus acidophilus to nie to samo co Lactobacillus casei.

Najczęściej spotykane szczepy probiotyczne i ich działanie:

Lactobacillus acidophilus

To probiotyk, który jest chyba tym najpopularniejszym. Dobrze przylega do komórek jelit, chroniąc przed zadomowieniem się niepożądanych gatunków. Ten szczep probiotyczny pomocny jest w odbudowie naturalnej flory w bakteryjnym zapaleniu pochwy. Może łagodzić objawy IBS (zespołu jelita drażliwego), takie jak wzdęcia i bóle brzucha. Połączenie Lactobacillus acidophilus i Bifodobacterium stosowanych u dzieci poniżej szóstego roku życia, które chodzą do przedszkoli, łagodzi objawy i częstotliwość infekcji płuc.

Lactobacillus casei

Znajdziesz go w kwaszonych jarzynach oraz w mięsie. Działa wspomagająco na hamowanie rozrostu Helicobacter pylori, a w połączeniu z innym szczepami łagodzi biegunkę zakaźną oraz poantybiotykową. Może ograniczać ilość słabo strawionych węglowodanów wywołujących gazy. Probiotyk może działać łagodząco na tkliwość i opuchliznę u kobiet z reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Lactobacillus rhamnosus

Wykazuje wyjątkową odporność na działanie kwasu żołądkowego oraz żółci. Pomaga zapobiegać zagnieżdżaniu się patogenów. Z powodzeniem może wspomagać leczenie biegunki rotawirusowej (grypy jelitowej) oraz niektórych postaci atopowego zapalenia skóry. Ten probiotyk wspomaga odporność u osób z osłabionym układem odpornościowym.

Lactobacillus salivarius

Probiotyk, który go zawiera może tłumić bakterie chorobotwórcze oraz zmniejszać gazy u osób z zespołem jelita drażliwego. Może być również pomocny w przypadkach zapalenia trzustki, ograniczając szkodliwe bakterie w przewodzie pokarmowym, które mogą zatruwać trzustkę.

Lactobacillus paracasei

Probiotyk zażywany w ilości co najmniej dwóch miliardów jednostek tworzących kolonię (jtk) dziennie przez okres 5 tygodni może mieć pozytywny wpływ na jakość życia u osób z uczuleniem na pyłki traw.

Lactobacillus plantarum

Kolonizuje jelita przez długi czas. Intensyfikuje wchłanianie witaminy D3 oraz żelaza. Probiotyk z tym szczepem może wpłynąć na Twoje lepsze samopoczucie, przyczyniając się do lepszego wchłaniania witaminy D3 oraz żelaza.

Lactobacillus  GG (LGG)

Charakteryzuje się zapobieganiem atopii skóry, probiotyk pomocny przy nawracających infekcjach i po antybiotykoterapii.

Streptococcus thermophilus

Znajduje się w sfermentowanych produktach mlecznych, takich jak jogurty. Ten probiotyk może okazać się wsparciem w trawieniu laktozy w jelitach.

Bifidobacterium bifidum

Obok Lactobacillus acidophilus jest jednym z najpopularniejszych probiotyków. Pomaga w rozkładzie i wchłanianiu cukrów. Wzmacnia funkcje odpornościowe, zmniejszając siłę ostrych objawów i czas trwania przeziębień. Jest pomocny w leczeniu kandydozy oraz innych form rozrostu drożdżaków. W połączeniu z innymi bakteriami najwyraźniej zapobiega biegunce rotawirusowej.

Bifidobacterium longum

Probiotyk, który może zwiększać tolerancję na laktozę, zapobiegać biegunce oraz łagodzić objawy alergii. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i udaru mózgu przez usuwanie wolnych rodników.

Bifidobacterium lactis

Łagodzi wzdęcia i dyskomfort jamy brzusznej u pacjentów z zespołem jelita drażliwego, u których przeważają zaparcia. U osób chorujących na celiakię chroni komórki jelit przed uszkodzeniami spowodowanymi przez gluten.

Saccharomyces boulardii

Działa jak swoista szczotka na układ pokarmowy. Probiotyk, który najlepiej sprawdzi się podczas antybiotykoterapii, zapobiegając namnażaniu się patologicznych bakterii i zapobiegając biegunkom. Wykazuje naturalną oporność na działanie antybiotyków.

Probiotyk wspomoże odporność dziecka.

Trzeba zaznaczyć, że łykanie gotowców bez odpowiedniej diety nie powinno być rozwiązaniem samym w sobie. Probiotyk w formie suplementu może być wsparciem i dodatkiem do nieprzetworzonej diety, której bazą są pełnowartościowe produkty, warzywa i owoce dostarczające wartości odżywczych, witamin, minerałów oraz błonnika.

Tylko stworzenie sprzyjających warunków spowoduje namnażanie się bakterii jelitowych, które będą wspierać zdrowie organizmu. Jak stworzyć środowisko optymalne dla rozwoju bakterii uzupełniając dietę w żywność prebiotyczną znajdziesz w tym artykule.

Wymienione szczepy bakterii nie są nazwami handlowymi. Jeśli potrzebujesz konkretny produkt, musisz skorzystać z wyszukiwarki internetowej, lub poradzić się farmaceuty w celu wyboru konkretnego produktu, zawierającego interesujący Cię szczep probiotyczny.

 

Tekst powstał w oparciu o:

The Microbiome Solution Robynne Chutkan, Food Pharmacy Lina Nertby Aurell Mia Clase, The Gut Balance Revolution Gerard E. Mullin, The Clever Guts Diet Michael Mosley, oraz własne materiały szkoleniowe