Okres Świąt Bożego Narodzenia to wymarzony czas na regularne przemycanie dziecku kilku wspaniałych pokarmów. Bo cynamon, goździki i imbir to nie tylko elementy wykorzystywane w przedświątecznych odświeżaczach galeryjnych sklepów.

Cynamon, goździki i imbir to wspaniałe, przeciwzapalne przyprawy, które uwielbiają Twoje jelita i, których nie lubią wirusy i potencjalne robactwo.

Warto więc wykorzystać to, że w tym szczególnym, świątecznym czasie wszystko pachnie i smakuje przyprawami korzennymi. Małe dziecko tym chętniej zaakceptuje ich smak, kiedy skojarzony będzie z czymś miłym i wyjątkowym.

Może więc dobrym pomysłem będzie wspólne popołudnie ze starszym dzieckiem, sam na sam w towarzystwie cudownie aromatycznej herbaty, której smak będzie koił zmysły, a skład Wasze ciało.

Cynamon, imbir i goździki to potężne antyoksydanty. Choć niektórym mogą kojarzyć się tylko ze Świętami, to najlepiej byłoby jednak, gdyby te składniki zagościły w Waszym zdrowym, rodzinnym menu na stałe. Dodatek miodu i cytryny powoduje natomiast, że taka herbatka nie tylko jest zdrowa, ale również pyszna i może zastąpić deser.

Cynamon, imbir i goździki – dlaczego przyprawy kojarzone głównie ze Świętami są tak fascynujące?

Cynamon

Cynamon jest jedną z najbardziej wyciszających stan zapalny przypraw. Uwielbia go flora bakteryjna jelit. W środowisku dietetycznym i diabetycznym cynamon jest doceniany za obniżanie poziomu tłuszczu we krwi, podnoszenie wrażliwości insulinowej, obniżanie poziomu cukru we krwi oraz poprawę działania układu sercowo-naczyniowego.

Zwykły cynamon zawiera związek o nazwie kumaryna. Stosowany w nadmiarze może być toksyczny dla wątroby. Dlatego wybieraj cynamon cejloński, zwłaszcza jeśli włączasz cynamon na stałe do Waszej diety.

Cynamon świetnie sprawdza się przez cały rok. W zimowej, rozgrzewającej herbatce, jako dodatek do ekologicznego twarogu, do koktajlu, do duszonych jabłek i owocowych kompotów w lecie. Zakładam, że bez problemu znajdziesz sposób, żeby przemycić go w tych potrawach, które lubi Twoje dziecko.

Cynamon choć sam w sobie ma gorzki smak, to połączony z innymi składnikami nadaje odczucie słodkości. Dla tych, którzy są przyzwyczajeni do mniej słodkich smaków, dodatek cynamonu będzie wystarczający słodki.

Spróbuj dodać cynamon do kawy. Ta codzienna krótka chwila przyjemności, może stać się jeszcze bardziej przyjemna z dodatkiem tej korzennej przyprawy. Bo przecież dobry nastrój jest równie ważny co zdrowe odżywianie.

Imbir

Imbir doskonale usuwa toksyny z organizmu. Oczyszcza, przyspiesza przemianę materii, działa korzystnie na trawienie i zmniejsza łaknienie. Imbir łagodzi mdłości (przydaje się w tych ciążowych), działa przeciwbólowo i rozgrzewająco. Zmniejsza wzdęcia.

Imbir genialnie komponuje się z zupą dyniową, bezglutenowymi piernikami i oczywiście, z zimową herbatką.

Goździki

Goździki to jeden z najmocniejszych antyoksydantów świata. Goździki znane są na całym świecie ze swego działania przeciwzapalnego, antyseptycznego, rozgrzewającego i kojącego. Zapobiegają także powstawaniu gazów. Nie znoszą ich robaki, więc istnieje większe prawdopodobieństwo, że Twoje dziecko nie złapie pasażerów na gapę.

Ta indonezyjska przyprawa jest stosowana w medycynie azjatyckiej od kilku tysięcy lat. To generalnie dość dobry argument, żeby włączyć je do diety nie tylko w okresie Bożego Narodzenia. Ale jeśli uda się to chociaż w okresie jesienno-zimowym, kiedy intuicyjnie nasz organizm domaga się ciepła, to i tak będzie dobrze.

Cytryna

Cytryny myślę, że nie trzeba Ci przedstawiać. Wiadomo, że zawiera witaminę C, która jest niezbędna zwłaszcza w okresie częstych zachorowań. Witamina C działa antyoksydacyjnie, a w dużych dawkach pomoże postawić Cię na nogi.

W tym konkretnym jednak przypadku, cytryna ma nam posłużyć jako świetny dodatek do korzennych, przeciwzapalnych przypraw. Cynamon, imbir i goździki genialnie komponują się z cytryną. Im lepiej wszystko się połączy, tym chętniej Młodzi Ludzie będą popijać to, co chcemy żeby trafiło do ich brzuszków.

Rumianek, pokrzywa lub zielona herbata

Czyli herbata, którą lubi Twoje dziecko, a która spowoduje, że cynamon, imbir i goździki zyskają jeszcze ciekawszy aromat.

Rumianek to ziele o wielu dobroczynnych właściwościach. Znasz go pewnie z antykolkowych herbatek dla niemowląt. Działa również kojąco na układ nerwowy.

Pokrzywa pomoże uzupełniać żelazo.

Zielona herbata zawierająca flawonoidy będzie zwalczała zakażenia wirusowe. Flawonoidy, działając przeciwwirusowo, będą chronić przed zewnętrznym atakiem wirusa grypy i innych chorób, a kiedy już dochodzi do zakażenia, hamują jego namnażanie. Do tego ogromne właściwości przeciwutleniające i już wiesz, że warto pokombinować, żeby przemycić ją dziecku.

Miód

Miody posiadają wiele cennych właściwości, różnych w zależności od rodzaju miodu. Mogą działać więc regeneracyjnie w stanach wyczerpania fizycznego i umysłowego. Będą takie, które sprawdzają się świetnie przy przeziębieniu, wspomagające choroby serca i układu krążenia, w chorobach reumatycznych czy chorobach dolnych dróg oddechowych.

Możliwości miodów są oczywiście większe niż wymienione. Jednak Tobie miód będzie potrzebny żeby przemycić Najmłodszym cynamon, imbir i goździki. Żeby połączyć wszystkie te cenne składniki w jedną, pyszną, zimową herbatkę. Słodko-kwaśną z dodatkiem korzennego aromatu. Na wspólne, zimowe, długie wieczory pod kocem i wyjątkowy, świąteczny czas w przytulnym świetle choinkowych lampek.

Przepis na pyszną rozgrzewającą herbatkę:

  • 5cm korzenia imbiru
  • łyżka cynamonu cejlońskiego
  • łyżka goździków
  • wybrana, zaparzona herbata
  • wyciśnięty sok z jednej cytryny
  • kilka plasterków cytryny
  • miód- do smaku
  • 0,7 litra wrzącej wody

Korzeń imbiru zetrzyj lub poszatkuj. Dodaj cynamon, goździki i zalej wrzącą wodą na około 20 minut. Dodaj zaparzoną, wybraną przez Was herbatę. Jeśli herbatkę podajesz dziecku, to przecedź całość. Do przestygniętej wody dodaj miód, wyciśnięty sok z jednej cytryny i kilka plasterków cytryny. Ilość miodu dostosuj do Waszych preferencji, nie zapominając jednak, że miód, choć zdrowy to jednak jest to wciąż cukier prosty.

Mocniejszą wersję tej herbatki uzyskasz gotując wodę z imbirem, goździkami i cynamonem na wolnym ogniu przez 15 minut.

Jak zawsze przepis to tylko propozycja. A ponieważ to Ty znasz swoje Dziecko najlepiej, dostosuj proporcje tak, aby były akceptowalne dla najmłodszych członków rodziny. Bo zawsze lepiej częściej, a mniej.

Jeśli używasz ekologicznego imbiru i cytryny to nie musisz ich obierać, a jedynie umyć. W innym przypadku- obierz je ze skórki, żeby uniknąć szkodliwych pozostałości z oprysków.

Taką herbatkę stosujemy u nas w domu przez cały rok. W wersji letniej do wody z imbirem dodaję liście mięty, większe ilości cytryny i dużą garść mrożonych malin lub truskawek.

Imbir, cynamon i goździki sprawdzą się nie tylko we wzmacnianiu odporności, przeganianiu wirusów, robactwa i bólu. Będą pomocne również w problemach z zatokami.

Ja wiem, że ta herbatka to nic nowego, nic spektakularnego. Ja wiem. Tylko w dzisiejszych tak jakoś się składa, że szukamy gdzieś daleko. U lekarza, w aptece, w suplemencie. A zapominamy o tych najprostszych możliwościach w zasięgu ręki. A właściwie w zasięgu kuchennej szuflady.

No bo przecież każdy wie, że cynamon, goździki i imbir są na Święta. Ale właśnie w tej oczywistości zapominamy jaki mają genialny potencjał. Jak łatwo możemy wykorzystać ich dobroczynne właściwości w zwykłej, aromatycznej herbatce, która jednocześnie ma szansę stać się przyjemnym rytuałem, ogrzewającym nie tylko ciało, ale i duszę. Zwłaszcza, jeśli stanie się rytuałem bliskości z Twoim dzieckiem.

Niby zwykły cynamon, a ile może, prawda?