Drugie śniadanie do szkoły może być niezłym wyzwaniem. Poprzeczka jest postawiona dosyć wysoko bo wiadomo…nawet jak w domu je się zielone, to przecież żaden młody człowiek nie chce usłyszeć za swoimi plecami „bleee, sałata…”. I tak jak żeśmy pięknie zaczęli w dzieciństwie, tak możemy zakończyć w pierwszej klasie, nie mając szans w konkurencji z grupą rówieśniczą…

Chcąc nie chcąc, śniadanie do szkoły musi się pojawić. No i jest potrzeba, żeby budziło lekki podziw wśród koleżanek. Oczywiście tych, co nie lubią sałaty.

Dlatego dzisiaj fantastyczny przepis na zdrowe zdrowe śniadanie do szkoły, czyli pożywne i słodkie babeczki, ale bez dodatku cukru. Co więcej bazą jest bezglutenowa mąka gryczana, więc jelita mogą spokojnie trawić, a mózg zdobywać wiedzę bez po glutenowego otępienia.

Śniadanie do szkoły. Cynamonowo- bananowe babeczki

Składniki:

  • 50 g mąki gryczanej
  • 0,5 – 1 łyżeczki mielonego cynamonu Cejlońskiego
  • 0,5 – 1 łyżeczki sproszkowanej wanillii
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli morskiej
  • 2 jajka
  • 50 g oleju kokosowego
  • 100 g dojrzałych, miękkich bananów
  • 60 g grubo posiekanych orzechów
  • 50 g borówek (opcjonalnie)

W dwóch osobnych miskach wymieszaj:

  • składniki suche czyli: mąkę, cynamon, wanilię, sodę oczyszczoną i sól
  • składniki mokre: jajka, olej kokosowy i banany.

Następnie połącz składniki suche i składniki mokre. Możesz całość krótko zblendować na gładką masę.

Dodaj posiekane orzechy i borówki. Wmieszaj je do ciasta. Przygotuj foremki i przelej do nich powstałą masę. W zależności od wielkości foremek powinno wyjść Ci pomiędzy 6-8 babeczek.

Rozgrzej piekarnik do 100 stopni i piecz w tej temperaturze przez około godzinę, do suchego patyczka. Wersja dłuższego pieczenia w niższej temperaturze jest najzdrowsza. Jeśli nie wiesz dlaczego, to zobacz ten artykuł: w jaki sposób wysoka temperatura niszczy florę bakteryjną jelit?

Jeśli nie masz czasu, to podkręć temperaturę do 180 stopni i piecz babeczki około 25-30 minut.

Babeczki idealnie nadają się na śniadanie do szkoły. Są pożywne, odżywcze i pyszne w smaku. Długo zachowują świeżość. Są miękkie i sprężyste.

Jeśli dla Ciebie również znaczenie ma to, co zjada Twoje dziecko, to ich ogromnym atutem jest brak dodatkowego cukru i glutenu. Cynamon ma natomiast silne działanie przeciwzapalne i stabilizuje poziom cukru we krwi.

No i co najważniejsze…To śniadanie do szkoły, które ucieszy przede wszystkim Twoje dziecko. Istnieje szansa, że przynajmniej tego dnia nie usłyszy od kolegów „bleee” na widok warzyw, które zapakowałaś mu do śniadaniówki.

Macie jakieś ciekawe przepisy na wynos?

Dietetyk Kraków