Absolutny hit w naszym domu. Pyszny i prosty chleb bezglutenowy, który w smaku przypomina normalny, glutenowy chleb z mąki nieco bardziej pełnoziarnistej. Po upieczeniu, ten chleb bezglutenowy, jeszcze ciepły…znika w błyskawicznym tempie.

Moje dzieci go uwielbiają. Zastąpił nam ten zwykły, glutenowy, ratując nasze szybkie śniadania i kolacje. W bezglutenowej diecie dzieci bałam się najbardziej o chleb. Zastanawiałam się czym go zastąpię nie mając ochoty na długie przygotowania śniadań i kolacji. Bo przecież nie ma nic szybszego w przygotowaniu od kanapki, dla wygłodniałych i zniecierpliwionych maluchów.

Choć z bezglutenowymi śniadaniami i kolacjami radzimy sobie coraz lepiej i już dawno wyszliśmy ze sztywnego schematu kanapkowego, to na sam początek ten pyszny gryczany chleb bezglutenowy jest idealny i absolutnie niezbędny! Jego ogromnym atutem jest też szybkość wykonania. Wyrasta bez problemu dzięki dodatkowi drożdży i szybko się piecze.

Chleb jest z jasnej mąki gryczanej. Posmak gryki jest ledwie wyczuwalny. Moje dzieci nie zwracają na niego uwagi, więc to najlepsza rekomendacja. Chlebek, zawinięty w bawełnianą ściereczkę długo zachowuje świeżość, nie wysycha tak szybko jak inne bezglutenowe chleby. Jest lekki i puszysty z chrupiącą skórką. Zdecydowanie polecam!

Składniki na pyszny chleb bezglutenowy:

(najlepiej ekologiczne)

400g jasnej mąki gryczanej (np. Melvit)

100g mąki ziemniaczanej

(lub skrobi z manioku)

50g łyżki siemienia lnianego 

1,5 łyżki cukru (konieczny żeby drożdże mogły pracować)

1,5 łyżeczki soli himalajskiej

7 do10 g suchych drożdży

400-450g ciepłej wody (

Wykonanie:

Wszystkie składniki na chleb bezglutenowy wymieszaj  lub zmiksuj na jednolitą masę. Ilość wody może się wahać. Konsystencja  ma być dość rzadka, ale nie całkiem płynna. Skrobia z manioku potrzebuje zazwyczaj nieco mniej wody, niż dodatek mąki ziemniaczanej.

Odstaw na 5-10 minut żeby ciasto wyrosło. Prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Otrzymane ciasto przemieszaj i wylej do foremki. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką i poczekaj aż lekko wyrośnie. Zbyt długie wyrastanie mu nie służy. Najlepiej żeby ciasto na chleb bezglutenowy wyrosło maksymalnie 1-2 centymetry poniżej krawędzi foremki.

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Włóż foremkę z ciastem i piecz około 40 minut. Na ostatnie 10 minut wyjmij chleb z foremki razem z papierem, obróć na bok i piecz do końca przewidzianego czasu, już bez foremki.

Chleb jest upieczony jeśli stukając w skórkę usłyszysz pusty odgłos. W razie wątpliwości sprawdź patyczkiem.

Jestem pewna, że ten chleb bezglutenowy stanie się numerem jeden wśród innych bezglutenowych! Życzę smacznego i czekam na informacje czy tak się stało…

Jeśli szukasz innych bezglutenowych przepisów, to koniecznie sprawdź bezwzględnie najlepsze naleśniki bezglutenowe jakie jadłaśPolecam z czystym sumieniem!

test oddechowy helicobacter kraków