Brudna dwunastka 2018 to lista warzyw i owoców zawierających najwyższe stężenia chemikaliów. Inaczej mówiąc, brudna dwunastka, to plebiscyt najgorszych warzyw i owoców, których tak naprawdę nie powinnaś wybierać innych, niż ekologiczne. Brudna dwunastka (dirty dozen) jest co roku publikowana przez The Environmental Working Group (EWG).  Może ona okazać się dla Ciebie szczególnie ważnym drogowskazem w dokonywaniu Twoich wyborów żywieniowych. Zrozumiałe jest, że nie każdego stać na kupowanie żywności ekologicznej, nie każdy również ma dostęp do własnej ziemi, na której może uprawiać własne warzywa i owoce dla swoich potrzeb.

Brudna dwunastka może również stać się pomocna jeśli dopiero zaczynasz zgłębiać temat zdrowego żywienia i czujesz się po prostu zagubiona i rozdarta, nie mogąc sobie pozwolić na zakupy wyłącznie ekologiczne. EWG publikuje listę co roku, ale zmienia się ona w niewielkim stopniu, głównie w zakresie kolejności niechlubnie zajmowanych miejsc.

Brudna dwunastka z roku 2018 zawiera 12 najbardziej skażonych warzyw i owoców:

1. Truskawki

Brudna dwunastka rozpoczyna się od truskawek, które zajmują pierwsze miejsce już trzeci rok z rzędu. Kontrola wykazała pozostałości dwudziestu dwóch pestycydów.

2. Szpinak

Podobne ilości wykazuje popularny szpinak.

3. Nektarynki

Pojedyncze próbki to pozostałości piętnastu różnych pestycydów. Niemalże 94% kontrolowanych owoców zawierało pozostałości przynajmniej dwóch rodzajów
pestycydów.

4. Jabłka

Osiem na dziesięć poddanych analizie próbek jabłek zawierało pestycydy zabronione do użytku w Europie, ze względu na ich kancerogenne działanie.

5. Winogrona

Każda pobrana próbka winogron zawierała pięć różnych pestycydów. 96% badanych winogron zawierało pozostałości pestycydów.

6. Brzoskwinie

99% wziętych pod lupę owoców zawierało pozostałości średni pięć różnych pestycydów. Dlatego znajduje swoje miejsce wśród brudnej dwunastki.

7. Czereśnie

Średnio w każdej próbce znaleziono pozostałości pięciu pestycydów, z czego trzy, które oskarża się o działanie rakotwórcze.

8. Gruszki

Ponad połowa badanych próbek zawierała pięć lub więcej pestycydów w dużym stężeniu, włączając w to środki przeciw insektom oraz przeciwgrzybicze.

9. Pomidory

To również brudna dwunastka i średnio cztery różne pestycydy.

10. Seler

Średnio 95% selerów wykazało pozostałości pestycydów.

11. Ziemniaki

Ze względu na wagę ziemniaki wykazują największe stężenie pestycydów w porównaniu do innych upraw. W porównaniu do poprzednich lat, ziemniaki przesunęły się na miejsce jedenaste z miejsca dziesiątego parszywej dwunastki.

12. Papryka

Brudna dwunastka zamyka swoją listę paprykami, z których 90% zawierało pozostałości pestycydów.

test oddechowy helicobacter kraków

Dlaczego powinnaś bać się pestycydów?

Pestycydy to nic innego jak tak zwany oprysk roślin czy upraw, które ma na celu zniszczenie potencjalnych szkodników i ochronę upraw, dzięki czemu ryzyko potencjalnych strat jest minimalne. Niestety ma to również stronę negatywną, bowiem jest obarczone negatywnymi skutkami dla naszego zdrowia. Co więcej. Jednorazowy oprysk nie oznacza, że sprawa jest załatwiona. Możliwe jest pojawienie się innych gatunków lub szczepów opornych na działanie jednego związku chemicznego, konieczne więc staje się zastosowanie kolejnych. Aby zapobiegać pojawiania się oporności gatunków, rotuje się substancje chemiczne, którymi wykonuje się oprysk. W konsekwencji wszystko przedostaje się do gleby i dalej na Twój talerz.

Pomijając wpływ oprysku na osoby, które tym się zajmują bezpośrednio, tak naprawdę na przewlekłe zatrucie jesteśmy narażeni wszyscy, ze względu na ogólnoświatowe, powszechne użycie pestycydów i ich kumulowania się w żywności, glebie, wodzie i powietrzu. Działalność ludzka środkami ochrony roślin na polach uprawnych nie kończy się tylko w ich obrębie. Wraz z opadami, pestycydy trafiają do wód, w wyniku czego one również zostają skażone. Natomiast w naszych organizmach dochodzi do kumulowania się pestycydów, które mogą działać kancerogennie (rakotwórczo), neurotoksycznie oraz mogą zaburzać gospodarkę hormonalną.

 

Lista negatywnych skutków jest długa. O tym jak wiele potencjalnych zagrożeń znajduje się wokół nas dowiesz się czytając również o ksenobiotykach i obesogenach. Neurotoksyczne pestycydy, które stosuje się między innymi w uprawach jabłek, papryki, brzoskwiń i nektarynek, mogą uszkadzać mózg i układ nerwowy dzieci. Próba wycofania chloropiryfosu ze stosowania w rolnictwie, nie powiodła się. Dlatego jest to jeden z powodów, dla którego pediatrzy zachęcają do podjęcia indywidualnych kroków, w celu zmniejszenia ekspozycji młodych organizmów dzieci, na działanie pestycydów.

Pestycydy mogą wyrządzać krzywdę małym dzieciom, nawet jeśli ich obecność w warzywach i owocach jest niewielka. Dlatego brudna dwunastka może być dla Ciebie dobrym drogowskazem czego powinnaś wystrzegać się w szczególności i w jakich, warzywach i owocach, znajduje się potencjalnie najwięcej zagrożeń. Brudna dwunastka skupia te gatunki, które mają szczególną tendencję do kumulowania w sobie chemicznych substancji.

W przeciwieństwie do parszywej dwunastki powstała również czysta piętnastka, jako wskazówka tych warzyw i owoców, które są potencjalnie bezpieczne i nie muszą pochodzić z upraw ekologicznych. Brudna dwunastka może posłużyć Ci do dokonywania wyborów ekologicznych. Czysta piętnastka natomiast pokieruje Cię, które warzywa i owoce możesz ze spokojnym sumieniem kupić w zwykłym warzywniaku.

Czysta piętnastka:

1. awokado
2. kukurydza
3. ananas
4. kapusta
5. groszek
6. cebula
7. szparagi
8. mango
9. papaja
10. kiwi
11. bakłażan
12. melon miodowy
13. grejpfrut
14. melon kantalupa
15. kalafior

 

Myj warzywa i owoce aby zminimalizować wpływ substancji chemicznych na organizm Twojego dziecka

Nie zapominaj o myciu warzyw i owoców. Pestycydy petrochemiczne nie zmyją się pod samą wodą. Gdyby zmywała je sama woda, byłyby za mało odporne na działanie warunków atmosferycznych takich jak deszcz. Dlatego użyj wody i mydła. Prosty i niezawodny sposób żeby zmyć wierzchnią warstwę osadu toksycznych pestycydów i fungicydów. Pozbycie się wierzchniej warstwy w postaci skórki również będzie zmniejszało potencjalne zagrożenie. Warzywa i owoce zawierają silne antyoksydanty roślinne, które rozwinęły się w celu ochrony roślin przed szkodnikami. Mając na uwadze to sprytne rozwiązanie, może powinniśmy działać w podobny sposób, zwiększając spożycie warzyw i dodatkowo równoważyć równoczesne spożywanie szkodliwych substancji, dodatkową suplementacją witamin C, E i selenu.

Pomimo tego, że brudna dwunastka jest ogłaszana co roku, to wyspecjalizowane instytucje zajmujące się normami pestycydów utrzymują, że spotykane stężenia, nawet te w brudnej piętnastce, to wciąż poziom dopuszczalny dla ludzi. Chcą nam wmówić, że wszystko jest w porządku.

A co jeśli połączymy wszystkie pestycydy, środki grzybobójcze i owadobójcze w warzywach i owocach, modyfikacje genetyczne, dioksyny i ksenobiotyki w zanieczyszczonym powietrzu atmosferycznym, w zanieczyszczonej wodzie, w żywności, w powietrzu zamkniętych pomieszczeń, w zanieczyszczonej glebie, odpadach, promieniowaniu, obesogeny pochodzące z żywności, kosmetyków i chemii gospodarczej, wszystkie substancje antyżywieniowe, jak cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, gluten, tłuszcze trans, lektyny, goitrogeny, dodatki do żywności, takie jak barwniki, przeciwzbrylacze, zagęstniki, wzmacniacze smaku i zapachu, substancje słodzące, które w osłabionym organizmie wyżej wymienionymi i spożywane w nadmiarze, będą sprzyjać powstawaniu stanów zapalnych. Lista długa, ale jeszcze niekompletna. Bo możemy jeszcze dorzucić metale ciężkie z powietrza, żywności i szczepionek. I jeszcze przecież leki.

 

Leki, które mają zmniejszać objawy tego wszystkiego co zostało zepsute wskutek powyższych. Ale według wyspecjalizowanych organów kontrolnych wszystko jest w normie. Najwidoczniej normą w obecnych czasach stały się również nasze problemy zdrowotne i trudności w zachowaniu szczupłej sylwetki. Dla mnie wyobrażenie skali powyższej listy jest obezwładniające. Dlatego zachowując rozsądek i przede wszystkim będąc wyposażona w wiedzę, możesz dokonywać własnych wyborów, które pozwolą tę skalę zmniejszyć i ograniczyć wpływ wszystkich tych substancji na Wasze zdrowie. Brudna dwunastka i czysta piętnastka stała się dla mnie najważniejszym drogowskazem w czasie, kiedy sama byłam zagubioną i początkującą matką eko. Dlatego mam nadzieję, że wpis będzie dla Ciebie praktyczny i pomocny.

Źródła:

1, 2, Food Pharmacy Lina Nertby Aurell & Mia Clase