Zupa z awokado to idealny wybór na letnie, upalne dni. Jej skład to same profity dla Twojego zdrowia. Jednocześnie, jej najzdrowsza opcja zakłada zjedzenie jej w formie chłodnika, a więc jest to atut niezaprzeczalny kiedy żar leje się z nieba.

Co dobrego kryje w sobie zupa z awokado?

Przede wszystkim awokado, które jest mega zdrowe, zawiera zdrowe tłuszcze, witaminy i mikroelementy, przy czym jest bardzo dobrym źródłem potasu.

Awokado musi być odpowiednio dojrzałe i miękkie. Wtedy zupa idealnie łączy aksamitny i kremowy smak awokado z ziemniakami.

Następnie szpinak, który między innymi dostarczy roślinne źródło żelaza oraz folianów, witaminy K, luteiny i błonnika.

Ziemniaki. Ta zupa, jako że jest propozycją do podania w schłodzonej temperaturze, zakłada ostudzone ziemniaki. A ugotowane i schłodzone ziemniaki to nic innego, jak skrobia oporna, która dokarmia nasze dobre bakterie jelitowe. Gdzie występują prebiotyki czyli jak nakarmić bakterie jelitowe?

Dodatek oliwy z oliwek to źródło niezbędnych omega-9, ale też pomoc, która ma sprawić, że wszystkie dobroczynne substancje, wchłoną się łatwiej.

Zupę możesz doprawić do smaku według uznania, jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki.

Zupa z awokado. Składniki:

  • 6 mniejszych ziemniaków
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • garść szpinaku baby
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • pestki dyni lub sezam do dekoracji*

W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki. Do ostudzonych ziemniaków dodaj pozostałe składniki i zblenduj do całkowitego połączenia się składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ważnym krokiem jest ostudzenie ziemniaków z dwóch powodów. Po pierwsze aby nie stracić cennych kwasów tłuszczowych z awokado, a po drugie aby uzyskać jak najwięcej skrobi opornej, która pozwoli rozszaleć się Twoim bakteriom jelitowym, które z wdzięczności ochoczo się namnożą.

To zupa, która jest jednocześnie pożywna i lekkostrawna. Schłodzona, jest świetną propozycją na posiłek w upalny dzień. 

Koniecznie daj znać czy zupa trafia w Twoje kubki smakowe. Życzę smacznego:)