Ponieważ sezon na truskawki w pełni, to warto wypróbować przepis na zdrową komosę ryżową. Komosa jest źródłem pełnowartościowego białka. Może być dobrą, roślinną alternatywą dla zwierzęcych źródeł białka. Ponadto zawiera inne cenne składniki, które czynią ją dobrym źródłem nie tylko białka, ale i węglowodanów.

Dodatek szpinaku, awokado, truskawek i orzechów włoskich czyni ten przepis niemalże idealnym. Dodatek truskawek może spowodować, że uda Ci się przemycić dziecku i awokado, i szpinak. Orzechy włoskie i awokado dostarczą cennych i niezbędnych do prawidłowego rozwoju, Twojego dziecka, tłuszczy. Czy dzieci powinny jeść tłusto?

Komosa z truskawkami z dzisiejszego przepisu to niestandardowe połączenie smaków, ale naprawdę pyszne. Warto proponować dzieciom różne produkty, dzięki którym poznają i zaakceptują smaki zdrowej, nieprzetworzonej żywności.

W tych propozycjach warto być konsekwentnym bo małe dziecko, które uczy się nowych smaków potrzebuje spróbować nowego pożywienia nawet kilkadziesiąt razy zanim zaakceptuje nowy smak. W przypadku smaku słodkiego wystarczy natomiast…tylko raz!

Dlatego nie zniechęcaj się gdy słyszysz, że coś jest niedobre. Warto ponawiać próby i szukać takich połączeń, które zasmakują Twojemu dziecku i, które pozwolą przemycić mu żywność pełną cudownych składników odżywczych. Ten wysiłek jest warty tego aby kształtować zdrowe nawyki żywieniowe dziecka.

test oddechowy helicobacter pylori Kraków

Komosa ryżowa z truskawkami, awokado i szpinakiem:

  • komosa ryżowa 50g
  • garść szpinaku baby
  • pół miękkiego, dojrzałego awokado
  • 3 duże truskawki
  • 3 orzechy włoskie
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Komosę opłucz na sitku, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Komosa będzie gotowa w około 15 minut. Do miski włóż garść szpinaku i wysyp ugotowaną komosę. Pokrój awokado i truskawki, które wyłóż na wierzch komosy. Dodaj orzechy włoskie i skrop całość oliwą z oliwek. Możesz polać całość sokiem z cytryny.

Wybierając awokado warto zwrócić uwagę na to, żeby było miękkie i dojrzałe, bo tylko wtedy ma aksamitny, delikatny smak, który z większym prawdopodobieństwem przypadnie do gustu Twojemu dziecku. Pyszne i słodkie truskawki powinny osłodzić obrzydliwie zielony szpinak w towarzystwie całości;)

Smacznego:)